Cerintele certificarii PMI – Agile Certified Practitioner (PMI-ACP)

Reading Time: 2 minutes

Lansata de PMI  in 2011 ca o recunoastere a cresterii substantiale a numarului proiectelor desfasurate in abordari de tip Agile, certificarea PMI-ACP se declara o varianta mai credibila, mai greu de obtinut fata de certificarile existente anterior in domeniul “Agile Project Management”.
Initial PMI-ACP a aparut ca o surpriza, in contextul contradictiilor dintre project managementul traditional si metodele Agile dar iata ca a fost adoptata destul de repede, dezbatuta si apreciata deopotriva.

Va intrebati desigur cat de dificil se va dovedi de obtinut… 🙂

Am centralizat cateva diferente intre cerintele ACP si ale celei mai populare certificari a PMI de pana acum, cea de Project Management Professional (PMP).

 

Cerinta PMI – ACP PMI – PMP
Cui se adreseaza certificarea? Tuturor membrilor de echipa de proiect cu experienta in practicarea Agile. Managerilor de proiect cu experienta.
Experienta in managementul proiectelor 2000 de ore de lucru in echipe de proiect, in ultimii 5 ani. 3 ani (cel putin 4500 de ore) in activitati de management al proiectelor, in ultimii 8 ani*
sau
5 ani (cel putin 7000 de ore)**
Experienta in proiecte Agile 1500 de ore de lucru in echipe de proiect Agile, sau lucru cu metodologii Agile, in ultimii 3 ani
Cerinte de instruire 21 ore  – training specific Agile 35 ore – training de management de proiect
Materiale de studiu pentru certificare PMI nu recomanda un standard, ci o lista de lecturi (11 la numar) http://alturl.com/qwruc PMBOK® Guide
Examen computer based 120 intrebari (din care 20 pentru calibrare adica nepunctate) 200 de intrebari (din care 25 pentru calibrare)
Cost examinare pe computer – membru PMI 435 USD 405 USD
Cost examinare pe computer – fara a fi membru PMI 495 USD 555 USD
Durata examenului 3h 4h
Numar PDU-uri pentru reinnoire 30 PDU-uri in Agile project management la fiecare 3 ani 60 PDU-uri in project management la fiecare 3 ani

*Pentru absolventii de studii superioare echivalente “bachelor’s degree”
** Pentru absolventii de studii liceale

O nota interesanta e ca certificarea ACP este una din putinele care trec de granitele unei anumite metode Agile, necesitand cunostinte si experienta practica generala din Scrum, XP, Lean, Kanban, si altele.

Concluzie: La prima vedere conditiile de eligibilitate sunt ceva mai relaxate in comparatie cu PMP, desi se mentin in acelasi grad de complexitate (experienta, studiu, educatie formala).

Certificarea ACP a trecut printr-o perioada ca pilot in 2011 iar acum e membru cu drepturi depline in familia PMI.
Sa-i uram bun venit! Si s-o vedem de cat mai de-aproape 🙂

Rating: 5.0/5. From 9 votes.
Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × four =